You Are Here: Home » Overige » Artikel: Topsport krijgt meer oog voor sportmassage

Artikel: Topsport krijgt meer oog voor sportmassage

Bram Dekker mag dan in de zwemwereld weinig gebruik maken van sportmassage. In de aanloop naar de Olympische Spelen van Londen krijgt de topsport steeds meer oog voor het belang van een goede sportmasseur. Maar om coaches en sporters aan zich te binden, moet die masseur zelf ook op professioneel niveau opereren. Dat is de ervaring van Gerrit van Olst en Gerrit Zoomer, die samen met manager Hein Heuvelmans PREAZ van de grond tilden.

Terwijl de ene Gerrit in het kantoor van manager Heuvelmans in het Utrechtse Vreeswijk het verhaal over het ontstaan van PREAZ vertelt, is de andere Gerrit in het Italiaanse Varese, waar Nederlandse roeiers zich voorbereiden op het Olympisch seizoen. Dat schetst meteen een belangrijk kenmerk van de dienstverlening van deze sportverzorgers. Als je topsporters goed wilt bedienen, moet je flexibel inspelen op hun vraag. De ene masseur gaat mee op trainingskamp, een vervanger staat klaar om andere klanten over te nemen en daarmee de sportzorg te continueren.

Van Olst spreekt uit (eigen) ervaring. ‘Ik heb op hoofdklasseniveau gevoetbald. Toen ik door een blessure moest stoppen, ben ik de opleiding tot sportmasseur gaan volgen. Ik vrat de lesboeken bijna op, zó interessant vond ik het.’ ‘Mijn vrouw heeft me aangemoedigd om van de sportzorg mijn beroep te maken. Zij zag dat hier mijn hart lag. “Wat heb je te verliezen? Je kunt altijd nog terug”, zei ze.’

SUCCES
Maar de overstap werd een succes en Van Olst bleef werkzaam in de sport. Vooral als masseur, al schoolde hij zich ook als personal trainer en medisch fitnessinstructeur. Drie jaar geleden zocht Gerrit Zoomer contact, met het voorstel om tot samenwerking te komen. De beide masseurs kenden elkaar al langer. ‘We hielden elk onze eigen praktijk, maar gingen elkaar vervangen als dat nodig was’, aldus Van Olst.

Zelf kreeg hij in die tijd bij het sportmedisch centrum Medicort Hein Heuvelmans op zijn tafel. De bedrijfseconoom en consultant is een fanatiek sporter, die van extreme uitdagingen houdt, of het nu gaat om lopen, fietsen of andere takken van (duur-)sport. Heuvelmans proefde het enthousiasme en de ambitie van zijn masseur en diens collega Zoomer. Hij prikkelde hen om te durven dromen, maar ook om bedrijfsmatiger te gaan denken. Als je verder wilt komen, moet je een duidelijke strategie bepalen en de zaak daaromheen goed organiseren’, hield hij hen voor.

Wat was die droom van de beide sportmasseurs? Van Olst aarzelt even voor hij zijn ambitie durft uit te spreken. ‘Wat we écht willen is het beste, meest professionele en innovatieve adres worden voor de sportzorg, waar topsporters terecht kunnen voor sportmassage en verzorging en aanvullend ook voor mental coaching. Dat gedeelte neemt Hein voor zijn rekening.’

‘Ik werk het liefst met topsporters, omdat die gepassioneerd zijn en ik zelf ook een gedreven vakidioot ben. Ik heb in mijn tijd bij de KNWU onder meer met de toen nog jonge Robert Gesink gewerkt. Met zo’n sporter voel ik een klik en ik denk dat we daarom nog steeds contact hebben. Heuvelmans. ‘Dat is geen toeval. Een sporter geeft zich aan je over op de massagebank en je wordt bijna vanzelf een vertrouwenspersoon. Zo’n contact is niet vrijblijvend: Van Olst: ‘Het vak gaat verder dan het louter met de handen kneden van een lichaam. De interactie is misschien nog wel belangrijker dan het puur masseren:

NOC*NSF
Met Heuvelmans als manager ontwikkelden de beide masseurs PREAZ, wat staat voor Preventieve Atleten Zorg. Het bedrijf heeft inmiddels contacten met de meeste sportbonden en sinds begin dit jaar een vast contract met NOC*NSF. Heuvelmans professionaliseerde in samenwerking met CTO Papendal het massagerooster voor CTO en sporters met een A-status, waardoor zij hun behandelingen op eenvoudige wijze kunnen declareren. ‘Daardoor heeft NOC*NSF, dat de budgetten beheert, steeds een goed overzicht:

‘We hanteren een strakke planning, waardoor de bonden weten dat we steeds kunnen zorgen voor een bezetting op hoog niveau, op het nationaal trainingscentrum Papendal en bij trainingsstages en wedstrijden in het buitenland. Er werken inmiddels zes masseurs voor PREAZ, deels in vaste dienst en deels op freelance basis: Hij merkt dat de topsport de bijdrage van de sportmasseur steeds serieuzer neemt, ook bij bonden die daar voorheen niet of nauwelijks oog voor hadden. ‘De dames van het Nederlands hockeyteam hebben bijvoorbeeld zelf gevraagd om een sportmasseur. De sportarts vindt het fantastisch en het ontlast de fysiotherapeuten, omdat die altijd al veel werk hebben met de blessurebehandelingen. Ik geloof in die drie-eenheid, maar: schoenmaker, hou je bij je leest. Komt die spierspanning uit de rug? Dan zeggen wij: “Ga dan maar effe langs de fysio”. Als je zo samenwerkt, heb je echt meerwaarde.

Bron: Sportmassage, 1 juni 2012

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

© 2012 Powered By Wordpress, edited by Luc Dirks for Preaz

Scroll to top