You Are Here: Home » Overige » Artikel: Werking massage opgehelderd

Artikel: Werking massage opgehelderd

Massage helpt spieren herstellen, omdat het leidt tot een afname van ontstekingsfactoren in het spierweefsel. Dat blijkt uit een onderzoek gepubliceerd in Science Translational Medicine.

Wat het effect is van massage op de spieren was nog grotendeels onduidelijk. Justin Crane en medewerkers probeerden dit te achterhalen door bij elf jonge mannen spierbiopten te nemen nadat zij een massage kregen.
Voordat de mannen de massage kregen, moesten zij zich tot het uiterste inspannen zodat er spierschade ontstond. De biopten werden vervolgens afgenomen op verschillende momenten: voorafgaand aan de inspanning, en 10 minuten resp. 2,5 uur na afloop van de massage.
Het onderzoek liet zien dat de inspanning leidde tot een aanzienlijke vergroting van een aantal ontstekingsfactoren en andere stoffen die wijzen op celstress. De 10 minuten durende massagebehandeling leidde tot een afname van deze stoffen.
De veelgehoorde aanname dat massage de verzuring van de spieren vermindert, blijkt echter niet te kloppen, iets wat ook andere onderzoeken al vonden.

Twan van Venrooij
Science Translational Medicine 2012, vol. 4; 119ra13 Massage Therapy Attenuates Inflammatory Signaling After Exercise-Induced Muscle Damage

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

© 2012 Powered By Wordpress, edited by Luc Dirks for Preaz

Scroll to top